Single Blog

  • Home
  • Milloin sinun ei kannata myydä yritystäsi?

Milloin sinun ei kannata myydä yritystäsi?

Luin Kauppalehdestä artikkelin, jossa pohdittiin perheyhtiö Kovasen myyntiä henkilöliikennetoiminnan ulkomaiselle toimijalle. Artikkelin otsikossa pohdittiin, että ”ehkä pelkäsimme liikaa ulkomaisia tulijoita” (KL 23.4.2021). Pelko oman liiketoiminnan jatkumosta sai siis pitkään toimineen taksiyhtiö Kovasen luopumaan liiketoiminnastaan ruotsalaiselle Cabonline-konsernille.

Kun pohdit yrityksesi myyntiä, tärkein kysymys itsellesi on, miksi haluat myydä sen? Onko taustalla oma vaurastuminen, yrityksen elinmahdollisuuksien parantaminen, yrityksen toiminnan laajentaminen muille alueille vai jokin muu syy? Kun syy yrityksen myymiselle on itsellesi kirkas ja selvä, ajankohta sen myymiselle löytyy helpommin. 

Tarkastelen kysymystä nyt enemmän vaurastumisen valossa, eli sitä kautta, milloin yritystä ei kannata myydä, jos tavoitellaan maksimaalista yrityksestä saatavaa tuottoa. 

Otetaan ensin verotuksellinen näkökulma: milloin joudun maksamaan yrityksen myymisestä vähiten veroja ja kannattaisiko minun odottaa sen vuoksi hiukan?

Jos omistat itse henkilönä yrityksen, maksat yrityksen osakkeiden myynnistä normaalin myyntivoittoveron. Kaikille osakeomistuksille tulee määritellä ostohinta. Mikäli olet itse perustanut yrityksen, käsittelee verottaja ostohintaa ns. hankintahintaolettamalla. Jos olet omistanut yrityksen alle 10 vuotta, on hankintahintaolettama 20 % yrityksen myyntihinnasta. Jos taas yli 10 vuotta, on hankintahintaolettama 40 %.

Jos olet myymässä yritystä esimerkiksi yhdeksännen vuoden kohdalla yrityksen perustamisesta, ja myyntihinta on vaikka tasan miljoona euroa, katsoo verottaja osakkeiden hankintahinnaksi 200 000 euroa. Jos odottaisit kaupan kanssa vuoden, ja omistus olisi jo yli kymmenen vuotta, hyppäisi hankintahintaolettama jo 400 000 euroon. Näin saisit ”puhtaana käteen” kauppasummasta tuon erotuksen, eli odottamisen verohyöty tässä kohtaa olisi huomattava. 

Otetaan toinen näkökulma: Yrityksesi on hyvin yrittäjävetoinen, eli sinä yrittäjänä teet isoimman osan yrityksen tuloksesta. Sinulla on viisi työntekijää, liikevaihtoa miljoona euroa ja liikevoittoa 200 000 euroa vuosittain. Teet suurimman osan myynneistä ja projekteista, ja sinun osuutesi on arviolta puolet yrityksen nettovoitoista. Ostaja olettaa herkästi, että myymällä yrityksesi haluat kuitenkin melko pian lopettaa uuden työnantajan palveluksessa, joten hän ei arvosta itse hankkimiasi korkeita voittoja. Näin ostaja voi arvioida vain siirtyvän tiimin kyvyn tehdä tulosta, ja kertoessaan 100 000 euron vuosivoiton vaikka kertoimella viisi, yhtiösi arvoksi muodostuisi 500 000 euroa. 

Neuvona antaisin, että palkkaa yhtiöösi toimitusjohtaja tai operatiivinen johtaja, jolle maksat kilpailukykyistä palkkaa. Opeta hänet tekemään osuutesi yrityksen töistä ja tuloksesta. Vuoden jälkeen yritys tekee edelleen miljoonan vaihdolla ja tiimivetoisesti 200 000 euron tuloksen, josta voit maksaa edelleen itsellesi mukavan osingon. Tämän jälkeen voit osoittaa ostajalle uskottavasti, että ostaessaan tämän yrityksen uusi omistaja voi saavuttaa viidessä vuodessa miljoonan tuloksen. Myyntihinta saattaakin siis nousta jopa miljoonaan euroon. Tässä tapauksessa vuoden odottaminen tuo rutkasti lisää rahaa sinulle. 

Esimerkki on suuntaa antava, mutta kertoo oleellisimman asian: optimoimalla verotusta ja panostamalla tiimivetoiseen yritykseen voit tienata yritykselläsi enemmän. Soita ja tule käymään – juttelen mielelläni lisää asiasta. 

Tarmo Herlevi

yrityskaupan asiantuntija
+358 44 0852300