Single Blog

  • Home
  • Jos teet – tee isosti!

Jos teet – tee isosti!

Viikon aikana Reddit-keskustelukanava on saanut maailman pörssit sekaisin. On puhuttu ”kahden miljoonan kolmikymppisen miehen armeijasta”, jotka haluavat rikastua (HS. 27.1.). Monen ihmisen unelma rikastumisesta voi liittyä pörssissä onnistumiseen. Pitkällä sijoitusstrategialla ja oikealla aikahajauttamisella voi siellä kuka tahansa rikastua, mutta lyhyellä (alle 15 vuoden) aikajänteellä se on useille meistä mahdotonta.

Lopulta yrityksen perustaminen, kehittäminen sekä exitointi ovat sama asia kuin pörssin kautta rikastuminen. Siinä sijoitetaan rahaa yrityksen osakkeisiin, joko osakepääomaan tai ostetaan olemassa oleva yritys, ja nämä osakkeet myydään voitolla eteenpäin. Erona on vain se, että omassa yrityksessä yleensä yrittäjä on mukana päivittäisessä päätöksenteossa ja usein myös itse työntekijänä. Kuten osakkeiden omistamisessa aina, on myös yrittämisessä omat riskinsä, mutta ei mennä nyt syvemmin siihen.

Minulle on tällä viikolla muutama parikymppinen nuori ollut yhteydessä omasta liikeideastaan. Kun minulta kysytään neuvoja yrittämiseen liittyvissä asioissa, esitän alkuun aina saman vastakysymyksen; ”Mikä motivoi sinua yrittämisessä?”. Onko se taloudellinen riippumattomuus, vapaus tehdä mitä haluaa vai oman ammattitaidon suorittaminen puhtaasti omien laatustandardien ja/tai arvopohjien mukaisesti? Tässä kohtaa ihmiset usein vähän pyörittelevät päätään ja vastaavat samalla tavalla; ”Ööö – vähän noita kaikkia”.

Mikäli tärkein asia on taloudellinen riippumattomuus eli rikastuminen (kuten useilla on), minulla on yksi neuvo: Jos teet – tee isosti. Vain menestyjiä ostetaan eli exit odottaa, kun olet kasvanut tarpeeksi suureksi. Jos aloitat minimiosakepääomalla työllistäen aluksi itsesi, on sinulla pitkä matka menestymiseen ja rikastumiseen. Jatkokysymyksenä voisi olla, että ”kauanko haluat kestävän, että olet toimialasi kymmenen suurimman joukossa?”. Tässä kohtaa alamme nyt lähestymään tärkeintä asiaa: Kannattaako yritys perustaa tyhjän päälle vai voisiko oikaista ja ostaa jo olemassa olevan yrityksen?

Menestyminen yrittäjänä vaatii kolmea perusominaisuutta: 1) Kykyä sietää pelkoa (=epävarmuutta), 2) ahkeruutta (=keskittymistä oikeisiin asioihin) sekä 3) empatiaa. Näistä kolmesta vähintään kaksi täytyy olla kunnossa, jolloin kolmannesta saa jo vähän lipsua. Moni supermenestyjä on ollut kohdissa 1 ja 2 huikea, mutta samaan aikaan kolmosen kohdassa on hieman lipsuttu, esimerkiksi Steve Jobs.

Neuvoni on: kun haluat menestyä, aloita heti isosti. Pankista ja Finnverasta saat lainaa, jos ideasi on hyvä. Samalla ideasi tulee testattua. Osta olemassa oleva yritys, jossa yrittäjä on joko jäämässä eläkkeelle tai väsynyt (yleensä myynnissä olevissa firmoissa yrittäjä kuuluu jompaankumpaan ryhmään). Jos et löydä ostettavaa yritystä, rahoita yrityksesi kasvua. Pidä huoli omasta jaksamisesta, harjoittele rohkeutta, ahkeruutta ja muista empatia. Jos et osaa, harjoittele ja pyydä apua ympäristöstäsi – saat sitä varmasti.

Kun saat yrityksesi kasvatettua toimialasi kymmenen suurimman joukkoon tehden mukavasti kasvua, tee exit ja rikastuminen odottaa sinua. Ja vaikka et onnistuisikaan, on matka ollut varmasti huikea.

Tarmo Herlevi
yrityskaupan asiantuntija
+358 44 0852300

Mikäli tarvitset apua omassa yrityskaupassa tai sen suunnittelussa, ota rohkeasti yhteyttä tarmo.herlevi@herlevi-holding.fi. Kasvatan yritystäsi yrityskauppojen avulla ja autan sinua myös exit-strategian luonnissa.