Single Blog

  • Home
  • Miten löytää osakas?

Miten löytää osakas?

Meillä kaikilla on omat vahvuutemme. Voimme olla hyviä myymään, hyviä taloudessa tai järjestelmissä. Voimme olla todella taitavia tuotteistamaan tai keksimään uusia kaupallistettavia ideoita. Joku meistä on todella taitava projektitöissä tai asiantuntijana. Kääntöpuolella on se, että harvoin olemme täydellisen hyviä näissä kaikissa asioissa. 

Yksin yrittävä törmää usein ajatukseen, ”voi kun olisi joku minun kanssani jakamassa tätä yrittämisen taakkaa”. Monen asian voi ulkoistaa tai siihen voi löytää työntekijän. Yrittäjän vastuuta ei voi ulkoistaa – mutta sen voi vain jakaa. Yksi vaihtoehto voi olla etsiä yritykseesi toinen osakas. 

Olen itse pyörittänyt yli kymmentä yritystä, ja menestyneimmissä yrityksissäni osakkaita on ollut enemmän kuin yksi. Miten niitä osakkaita sitten löytää?

Yleensä osakkaat löytyvät jo yrityksen perustamisvaiheessa. Kaverukset tai pariskunnat laittavat ”hynttyyt yhteen” ja perustavat yhdessä firman. Tässä mallissa ongelmana vain on se, että yrityksen alkuvaiheessa ei voi tietää, minkälaista osaamista tarvitaan vaikka nopean kasvun vaiheessa, laajentumisvaiheessa ulkomaille, tai vaikkapa rahoituspohjaa kasvattaessa. Perehdytään siihen, miten löytää yritykseen uusi osakas myöhemmässä vaiheessa.

Yksi vaihtoehto on ostaa toimiva yritys, jossa vanha yrittäjä jatkaa sinun kanssasi yhteisessä kokonaisuudessa; voit ostaa rahalla kohdeyhtiön osakkeet ja suunnata annin sen jälkeen ostetun yrityksen vanhalle yrittäjälle. Voit myös tehdä ns. osakevaihdon, jossa sekä ostettavan että ostavan yrityksen arvo määritellään samalla kaavalla, ja ostaja antaa omia osakkeitaan vaihdossa myyvälle taholle. 

Yksi parhaista yrityskaupoistani ikinä oli se, kun vuonna 2011 Herlevi Capital Oy osti osakevaihdolla ICT-House Group Oy:n, ja sain samalla viisi uutta osakasta. Siitä rakentui uusi Bitify Oy -konserni, joka vuonna 2015 myytiin ruotsalaiselle Office Management Ab:lle. ICT-Housen porukoista sain konserniimme uuden toimitusjohtajan, myyntijohtajan, asiakaspalvelujohtajan sekä hallituksen neuvonantajan. Ja meillä oli tosi mahtavat yhteiset vuodet! 

Yhdistyminen ja yritysten ostaminen vaatii tekniikkaa, ja siihen löydät varmasti hyvän neuvonantajan. Vielä tärkeämpää on se, että tunnet sopivia tahoja, jotka ostaa tai joiden kanssa yhdistää voimasi. 

Miten toimia, jotta opit tuntemaan näitä ihmisiä?

1) Luo verkostoitumisstrategia: opi joka viikko tuntemaan 3–10 uutta ihmistä ja kutsu heidät omiin sosiaalisen median kanaviisi (LinkedIn, Facebook, Instagram jne.).
2) Kerro, mitä haluat ja jaa se kanavissasi. Jos haluat kasvua yrityskauppojen avulla tai löytää osakkaan, kerro se ääneen. Vuonna 2019 ostin kolme yritystä peräkkäin, ja lähtölaukauksena oli oma ”hissipuheeni” BNI-verkoston lounastapaamisessa. Siinä avoimesti hain ostettavia yrityksiä juuri perustamalleni Kotimaailma Helsinki -yritykselleni. Sopivasti paikalla oli erään yrityksen osakas, jonka hallitus oli edellisenä päivänä tehnyt päätöksen luopua sen ydinliiketoiminnasta yrityskaupalla.
3) Käytä kumppania, joka etsii sinulle ostettavan yrityksen, jonka kanssa yhdistyä. Allekirjoittanut esimerkiksi tekee tätä ihan työkseen.
4) Keskity löytämään se paras mahdollinen osakas. Käytä mentoria apunasi kartoittaaksesi omat vahvuutesi ja heikkoutesi. Parasta olisi löytää osakkaaksi se henkilö, jonka vahvuudet korvaavat omat heikkoutesi. Silloin osakasvalinta on kestävällä pohjalla.

Vertaan usein hyvän osakkaan löytämistä yhtä vaikeaksi tai helpoksi kuin puolison löytäminen. Siihen kannattaa panostaa, ja treffeillä kannattaa käydä. Ja muista: kuten avioliiton päättymisestä kannattaa sopia avioehdolla, kannattaa myös osakkuuden päättymisestä sopia etukäteen osakassopimuksella. Hyviä treffejä!

Tarmo Herlevi

yrityskaupan asiantuntija
+358 44 0852300